Selamat Datang Ke Pusat Data Rasmi Politeknik Merlimau Melaka

Font Size

SCREEN

Profile

Tetapan
 
 
 

Pengumuman


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



 
 
 
 
 
 

Mengenai Kami


PENGENALAN

Jabatan Hospitaliti Dan Perlancongan, Politeknik Merlimau Melaka terdiri daripada hasil gabungan 5-unit iaitu Diploma Seni kulinari, Diploma Pengurusan Hotel, Diploma Pengurusan Acara, Diploma Pengurusan Perlancongan dan Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan HalaL.  Diterajui oleh Encik Zaharizuan bin Azhar selaku Ketua Jabatan Hospitaliti Dan Perlancongan dan dibantu oleh 5 orang Ketua Program iaitu:

1.

Maisara Binti Zainal Abidin

Ketua Program Seni Kulinari

2.

Marni Binti Md. Zali

Ketua Program Pengurusan Hotel

3.

Ismail Bin Mohamad

Ketua Program Pengurusan Acara

4.

Faizah Binti Yusof

Ketua Program Pengurusan Perlancongan

5.

Nurul Aqilah Hawaliana Binti Mazelan

Ketua Program Perkhidmatan Makanan Amalan Halal


Jabatan Hospitaliti Dan Perlancongan, Politeknik Merlimau menawarkan 5 kursus di peringkat diploma iaitu iaitu Diploma Seni kulinari, Diploma Pengurusan Hotel, Diploma Pengurusan Acara, Diploma Pengurusan Perlancongan dan Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan HalaL.. Dengan kekuatan seramai 51 orang pensyarah yang terdiri daripada pensyarah gred DH 52, DH 48, DH 44, DH 42, dan DH 41.

1.

Program Diploma Seni Kulinari

11

2.

Program Diploma Pengurusan Hotel

10

3.

Program Diploma Pengurusan Acara

8

4.

Program Diploma Pengurusan Perlancongan

10

5.

Program Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal

12


PROGRAM PENGAJIAN YANG DITAWARKAN

 

NAMA PROGRAM

TEMPOH PENGAJIAN

NO AKREDITASI

1.

Program Diploma Seni Kulinari

3 Tahun (6 semester)

MQA/PA 12961

2.

Program Diploma Pengurusan Hotel

3 Tahun (6 semester)

MQA/FA7620

3.

Program Diploma Pengurusan Acara

3 Tahun (6 semester)

MQA/FA1766

4.

Program Diploma Pengurusan Perlancongan

3 Tahun (6 semester)

MQA/FA3089

5.

Program Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal

3 Tahun (6 semester)

MQA/FA1765


LINK SYARAT KEMASUKAN KEMASUKAN PELAJAR

 

1.

Program Diploma Seni Kulinari

http://ambilan.mypolycc.edu.my/portalbpp2/index.asp?pg=program&kat=d&id=DH006

2.

Program Diploma Pengurusan Hotel

http://ambilan.mypolycc.edu.my/portalbpp2/index.asp?pg=program&kat=d&id=DH007

3.

Program Diploma Pengurusan Acara

http://ambilan.mypolycc.edu.my/portalbpp2/index.asp?pg=program&kat=d&id=DH001

4.

Program Diploma Pengurusan Perlancongan

http://ambilan.mypolycc.edu.my/portalbpp2/index.asp?pg=program&kat=d&id=DH004

5.

Program Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal

http://ambilan.mypolycc.edu.my/portalbpp2/index.asp?pg=program&kat=d&id=DH010


KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN

BIL

FASILITI

KUANTITI

KAPASITI

1.

Bilik Kuliah

8

40

2.

Dewan Kuliah

1

110

3.

Bilik Mesyuarat

1

40

4.

Bilik Perbincangan

1

20

5.

Restoran Kristal

1

100

6.

Anjung Sutera

1

10

8.

Bilik Pensyarah (Aras Bawah)

1

20

9.

Bilik Pensyarah (Aras 1)

1

20

10.

Bilik CRS

1

40

14.

Mock Office

1

40

15.

Housekeeping & Laundry

1

40

16.

Mock Restaurant

1

40

17.

Fasiliti Rekreasi

3

18

Makmal Kulinari

4

20

19.

Surau

2

5

20.

Front Office Training Center

1

35


PERSEKITARAN JABATAN

 sekitarjph2018

Carta Organisasi

CARTA ORGANISASI JABATAN PELANCONGAN DAN HOSPITALITI Klik sini.

Diploma Pengurusan Pelancongan(DUP)


PENGENALAN

Diploma Pengurusan Pelancongan dibangunkan khusus dengan menyediakan struktur pengajian dalam bidang pelancongan secara menyeluruh. Antara kandungan pengajian dan aktiviti kompetensi yang diperkenalkan dalam program ini ialah  seperti Operasi Perjalanan dan Pelancongan, Pengurusan Taman & Rekreasi, Pengurusan Kemudahan, Pengurusan Acara, Pelancongan Rekreasi, Pengurusan Kaunter hadapan dan Perkhidmatan Interpretasi Pelawat. Kompetensi asas lain dalam industri pelancongan seperti asas pelancongan dan hospitaliti, pembangunan profesionalisme, komunikasi, keselamatan dan kesihatan, keusahawanan, pengurusan keselamatan dan risiko, pengurusan taman tema dan pengurusan risiko juga diterapkan dalam program ini. Program diploma ini ditawarkan selama enam (6) semester termasuk latihan industri berstruktur pada semester akhir bertujuan meningkatkan kemahiran dan kecekapan pelajar serta membolehkan mereka memasuki dan berfungsi dengan berkesan dalam pasaran kerja sebaik sahaja tamat pengajian. 

SYARAT KEMASUKAN

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi


PROGRAMME AIMS

Diploma in Tourism Management graduates in Polytechnic Ministry of Education will have knowledge, technical skills and attitude to adapt themselves with new technological advancement and challenges in tourism fields


PROGRAMME HANDBOOK

Klik sini untuk ke programme handbook.

Sesi Disember 2019. Klik Sini.
Sesi Jun 2020. Klik Sini.

 


PROSPEK KERJAYA

•    Pegawai Pelancongan
•    Pegawai/Pembantu Taman Tema
•    Pegawai Interpretasi Alam
•    Penyelia Taman Tema
•    Penyelia Perjalanan dan Pelancongan
•    Penyelia Kemudahan Rekreasi / Jurulatih Rekreasi
•    Perunding Jualan dan Pemasaran Pelancongan
•    Perunding Pembangunan Pakej Perjalanan
•    Pegawai Tempahan & Tiketan
•    Penyelia / Penyelaras Pengurusan Acara
•    Usahawan dalam Perniagaan Pelancongan, Perjalanan dan Lawatan
•    Penyelia Program Pelancongan / Pengajar / Fasilitator
•    Ketua lawatan


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN

BIL

NAMA

GRED

JAWATAN

EMAIL

1

Faizah Binti Yusof

DH44

Ketua Program

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

2

Noni Lela Hayati Binti Ayob

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

3

Zuraida Binti Yaacob

DH48

Pensyarah Kanan

 

4

Azuan Binti Alias

DH48

Pensyarah Kanan

 

5

Sharifuddin Bin Mohd Yusof

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

6

Ruhana Wati Binti Iran

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

7

Mohd Izuddin Bin Yusop

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

8

Siti Aishah Binti Abdul Kadir

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

9

Muaini Hanik Zunairah Binti Haron

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

10

Rumizi Binti Abd. Manaf

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.



jph pengurusan pelancongan 2022


 

Seterusnya..

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal(DHF)


PENGENALAN

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal memberi tumpuan ke arah pembangunan pengetahuan dan pelaksanaan amalan halal dalam operasi dan pengurusan perkhidmatan makanan serta menyediakan perkhidmatan terbaik kepada tetamu. Program pendidikan ini dibangunkan berdasarkan standard industri pengetahuan dan kompetensi halal bagi graduan politeknik. Perkhidmatan Makanan Halal adalah disiplin pengajian yang memerlukan graduan mampu menunjukkan pengetahuan, kefahaman dan kebolehan dalam menyediakan perkhidmatan makanan yang sangat baik serta memastikan amalan halal dimasukkan dalam keseluruhan proses perkhidmatan makanan dan pengeluaran makanan. Pengetahuan dan kecekapan akademik industri interdisipliner seperti asas perkhidmatan makanan, operasi hotel, perkhidmatan katering dan kecekapan perkhidmatan makanan yang berkaitan disampaikan berdasarkan amalan halal.
 
Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal adalah program sepenuh masa tiga tahun yang terdiri daripada enam kursus semester dengan satu semester sepenuh latihan industri. Pelajar bersedia untuk peranan masa depan mereka dalam ekonomi dengan membina asas kukuh dalam pengetahuan perindustrian perhotelan dan kemahiran penting yang berkaitan dengan pelbagai bidang industri perkhidmatan makanan halal.


SYARAT KEMASUKAN

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi


PROGRAMME AIMS

Diploma lepasan Perkhidmatan Makanan Amalan Halal di Politeknik, Kementerian Pendidikan Malaysia akan memperoleh pengetahuan, kecekapan, sikap profesional dan kebolehan yang diperlukan dalam produk makanan halal dan perdagangan makanan di Malaysia.


PROGRAMME HANDBOOK

Sesi Disember 2019. Klik Sini.
Sesi Jun 2020. Klik Sini.

 

PROSPEK KERJAYA

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan bersepadu dalam industri perkhidmatan makanan halal. Mereka juga akan dapat memohon pekerjaan dalam pengeluaran makanan halal, perkhidmatan makanan halal atau sektor pengeluaran makanan halal. Terdapat banyak laluan karir yang mungkin seperti:
 
•    Penyelia Makanan & Minuman
•    Penyelia Runcit Makanan
•    Penyelia Restoran
•    Eksekutif Halal
•    Usahawan dalam Industri Perkhidmatan Makanan
•    Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27
•    Pegawai Penguatkuasa Halal
•    Eksekutif dalam Industri Perkhidmatan Makanan
•    Foodservice Personel
•    Pengawai Kualiti Makanan dan Minuman
•    Pegawai Jaminan Kualiti Makanan dan Minuman


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PERKHIDMATAN MAKANAN (AMALAN HALAL)

BIL

NAMA

GRED

JAWATAN

EMAIL

1

Nurul Aqilah Hawaliana Binti Mazelan

DH44

Ketua Program

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

2

Ts. Hamidah Noor Binti Md. Yusoh

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

3

Mas Azlina Binti Mohd Alias

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

4

Norzehan Binti Mohd Fadzli

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

5

Normala Binti Sulaiman

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

6

Esfahanim Binti Dolfatah

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

7

Izatul Syazreen Binti Mohd Ismail

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

8

Norlida Binti Osman

DH44

Pensyarah

 

9

Elena Sabrina Binti Ismail

DH44

Pensyarah

 

10

Norshila Binti Md. Isa

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

11

Nur Haniza Binti Ewandi Jong

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

12

Nur Akmal Binti Adnan

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.



jph amalan halal 2022


Diploma Pengurusan Acara(DEV)


PENGENALAN

Diploma Pengurusan Acara yang distruktur adalah untuk mendidik dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang komprehensif dalam bidang industri acara seperti pentadbiran, operasi, pemasaran, pengurusan risiko dan pelaksanaan projek. Aspek-aspek asas dalam pelancongan dan perhotelan, pembangunan profesional, pembangunan keusahawanan serta elemen hijau juga ditekankan dalam program ini yang diterjemahkan dalam pelaksanaan acara melalui pemikiran kreatif untuk mencapai hasil pembelajaran yang telah ditentukan selari dengan industri acara.

Diploma Pengurusan Acara adalah program sepenuh masa selama tiga tahun (enam semester) termasuk latihan industri selama enam bulan. Program ini merangkumi spektrum kompetensi dan keupayaan yang berkaitan industri dengan pekerjaan berkemahiran separa profesional disamping pengalaman latihan industri yang berstruktur untuk menghasilkan pelajar yang kompeten dalam industri ini. Graduan yang dihasilkan mempunyai keupayaan untuk menggunakan pengetahuan dan kecekapan, inovatif, kreatif dan responsif untuk menghadapi pelbagai cabaran di tempat kerja yang sebenar.

SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Graduan Diploma Pengurusan Acara Politeknik, Kementerian Pendidikan Tinggi akan diterapkan dengan pengetahuan, kemahiran teknikal dan sikap untuk menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi baru dan cabaran dalam bidang pengurusan acara.


PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Event Management programme shall produce semi-professionals who are:
PEO 1: Event Organizer who apply basic knowledge, understanding and operational principles of event in providing solution for event issues and challenges.
PEO 2: Event Organizer who apply a specific level of practical skills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in event industry.
PEO 3: Event Organizer who alternately adopt either the role of a leader or a team member and communicate effectively in assisting and providing creative solution for event industries.
PEO 4: Event Organizer who enterprisingly acquire new knowledge and entrepreneurial skills for career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.



PROGRAMME HANDBOOK

Klik Sini untuk ke Programme handbook.

 

PROSPEK KERJAYA

Potensi kerjaya yang ditawarkan dalam program ini termasuklah bidang acara dalam industri perhotelan dan pelancongan, agensi pengiklanan, firma perhubngan awam, news media, event company, Penganjur Persidangan Profesional (PCO) dan Penganjur Pameran Profesional (PEO). Pekerjaan yang berpotensi termasuklah :
    
•    Sponsorship Coordinator
•    Community Relations Supervisor / Coordinator
•    Event Executive Assistant
•    Program Coordinator / Supervisor
•    MICE planner / Conference Planner / Convention Planner
•    Event Operation Supervisor / Coordinator
•    Marketing Coordinator
•    Special Events Planner


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN ACARA

BIL

NAMA

GRED

JAWATAN

EMAIL

1

Ismail Bin Mohamad

DH44

Ketua Program

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

2

Suria Binti Abd. Malek

DH48

Pensyarah Kanan

 

3

Maisarah Binti Mansor

DH44

Pensyarah

 

4

Rohaila Binti Abdul Razak

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

5

Mohamad Redzuan Bin Abu Hassan

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

6

Masitah Binti Zulkapli

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

7

Dek Afifa Binti Nordan

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

8

Siti Fathihah Binti Che Khalib

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.



jph pengurusan acara 2022

Tips Pintar Pengurusan Acara klik sini. *Terkini!

Coffee Table Dasawarsa klik sini. *Terkini!

Klik sini untuk Buku Panduan Event Project.

Seterusnya..

Diploma Pengurusan Hotel(DHM)


PENGENALAN


Diploma in Hotel Management is a field which covers study of hotel operation, hospitality services, and management. This is one of the educational programmes which is developed based on the body of knowledge on the tourism competency standards for polytechnic graduates. Diploma in Hotel Management consists of hotel operation, which requires graduates to be able to demonstrate knowledge, understanding and abilities in the inter-disciplinary hotel operation areas by exercising their academic knowledge and competencies as well as providing excellent services to guests.

The curriculum for this programme has been created to be aligned with current needs of the industry. The students enrolled in this programme will see that the programme is completely innovative, unique, and different from the conventional approach where they will not just work while studying but experience an authentic working environment while being coached by the industry experts. The facilities available will ensure the student will meet the industry’s demand for well-rounded graduates with technical and interpersonal skills.


SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Diploma in Hotel Management graduates in Polytechnics, Ministry of Education will have a broad- based knowledge, advanced technical skills, practice proper ethics and able to adapt themselves to new technologies and challenges in hotel management industry’s business and entrepreneurial development.

 

PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Hotel Management programme will produce semi-professionals who are:
PEO1: Hotel Executives who apply fundamental hotel operation knowledge and principles in providing solution for hospitality issues and challenges
PEO2: Hotel Executives who apply a specific level of practical skills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in hospitality industry
PEO3: Hotel Executives who alternately adopt the roles of a leader and team member, and able to communicate effectively in assisting and providing creative solution for hospitality industry
PEO4: Hotel Executives who enterprisingly acquired new knowledge and entrepreneurial skills for career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.

 

PROGRAMME HANDBOOK

Klik sini.


PROSPEK KERJAYA

This programme provides the knowledge and skills in hotel management with a broad understanding of hotel industry. The knowledge and skills that the students acquire from the programme will enable them to acquire middle management post such as:-

•    Commis               
•    Housekeeping Attendant
•    Catering Assistant           
•    Clerical Assistant
•    Cook                   
•    Bell Desk Attendant
•    Patissier               
•    Porter
•    Chef de Partie               
•    Telephone Operator
•    Bus Person               
•    Reservationist
•    Food & Beverage Attendant       
•    Receptionist
•    Bar Attendant               
•    Night Auditor
•    Host/Hostess                 
•    Cashier
•    Public Area Cleaner           
•    Concierge
•    Laundry  Attendant


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN HOTEL

BIL

NAMA

GRED

JAWATAN

EMAIL

1

Marni Binti Md. Zali

DH44

Ketua Program

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

2

Surina Binti Nordin

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

3

Azian Binti Ismail

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

4

Noor Farahah Binti Harun

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

5

Aylin Binti Kamaruddin

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

6

Wan Nor Hafiza Binti Wan Sulaiman

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

7

Dayang Kamariah Binti Tajul Maulok

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

8

Siti Norizan Binti Hassan

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

9

Hanis Aliaa Binti Ramley

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

10

Mohamad Azhar Bin Othman

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.



jph pengurusan hotel 2022


 

Diploma Seni Kulinari(DCC)


PENGENALAN


Diploma Seni Kulinari adalah memberi tumpuan kepada amalan penyediaan, memasak dan seni persembahan makanan. Perkataan ‘kulinari’ ditakrifkan sebagai perkara yang berkaitan dengan, atau berkaitan dengan masakan, pengetahuan sains makanan, pemahaman pemakanan dan persembahan makanan. Program ini disesuaikan untuk memenuhi keperluan industri, mematuhi kepada piawaian kecemerlangan politeknik, menghasilkan graduan yang kompeten dan berkemahiran tinggi. Program ini memerlukan keupayaan para pelajar untuk menunjukkan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran dalam pengetahuan dan kemahiran akademik disiplin masakan yang berkisar dari perancangan menu, masakan, trend masakan semasa, perkhidmatan pelanggan yang cemerlang dan keusahawanan.

Diploma Seni Kulinari adalah program sepenuh masa tiga (3) tahun yang terdiri daripada lima (5) semester pengajian dengan satu (1) semester latihan industri. Pelajar bersedia untuk peranan masa depan mereka dalam ekonomi dengan membina asas yang kukuh dalam pengetahuan seni kulinari dan kemahiran penting yang berkaitan dengan pelbagai industri pelancongan dan perhotelan.


SYARAT KEMASUKAN

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi


PROGRAMME AIMS

Program ini mempercayai bahawa setiap individu mempunyai potensi dan bertujuan untuk memupuk pelbagai kemahiran dan eksekutif masakan kreatif untuk menyokong aspirasi negara untuk menjadi destinasi pelancongan dan budaya kelas dunia.

 

PROGRAMME HANDBOOK

Sesi Jun 2019 klik sini.

Sesi Jun 2020 Klik sini.


PROSPEK KERJAYA

Diploma Seni Kulinari menyediakan pengetahuan dalam kulinari yang boleh digunakan untuk pelbagai kerjaya dalam pelbagai jenis kulinari dan hospitaliti termasuk hotel, restoran, perniagaan katering dan pelayaran kapal persiaran.

Pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran kerjaya seperti: -

a.    Chef
b.    Jurumasak
c.    Katering
d.    Pembekal Makanan
e.    Chef Restoran
f.    Chef Fine Dining Restoran
g.    Chef Kafetaria
h.    Chef Pastri
i.    Chef Bakeri
j.    Chef Peribadi
k.    Kitchen Artist
l.    Penyelaras Dapur
m.    Pengajar Kulinari
n.    Pembantu Dapur
o.    Usahawan 
p.    Pengarang Buku Masakkan
q.    Penyelian Banquet
r.    Penyelia Food and Beverage
s.    Penolong Pengurus Dapur


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA SENI KULINARI

BIL

NAMA

GRED

JAWATAN

EMAIL

1

Maisara Binti Zainal Abidin

DH44

Ketua Program

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

2

Khairulazam Bin Annuar

DH52

Pensyarah Utama

 

3

Halimatul Muna Binti Mohd Din

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

4

Mohd Zahir Bin Zainol

DH48

Pensyarah Kanan

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

5

Nur Syamsina Binti Ab. Aziz

DH44

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

6

Nor Wahida Binti Yahaya

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

7

Hasnida Binti Khairudin

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

8

Shahrizal Bin Ahmad Selo

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

9

Muhammad Faridzwan Bin Sabtu

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

10

Muhammad Raslah Aiman Bin Mohamad

DH41

Pensyarah

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

11

Nurul Aqilah Bt Ab. Aziz

DH41

Pensyarah

 



jph seni kulinari 2022

 

 

Aktiviti

Lihat aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan oleh Jabatan Pelancongan Dan Hospitaliti: *Terkini!
Aktiviti 2020
Aktiviti 2019
Aktiviti 2017


Sistem e-Aktiviti Staf JPH PMM @ Pergerakan Pegawai JPH PMM Klik sini.

Sistem Senarai Semak Pengurusan Acara  Klik Sini



1.            PENGENALAN

Diploma Pengurusan Pelancongan dibangunkan khusus dengan menyediakan struktur pengajian dalam bidang pelancongan secara menyeluruh. Antara kandungan pengajian dan aktiviti kompetensi yang diperkenalkan dalam program ini ialah  seperti Operasi Perjalanan dan Pelancongan, Pengurusan Taman & Rekreasi, Pengurusan Kemudahan, Pengurusan Acara, Pelancongan Rekreasi, Pengurusan Kaunter hadapan dan Perkhidmatan Interpretasi Pelawat. Kompetensi asas lain dalam industri pelancongan seperti asas pelancongan dan hospitaliti, pembangunan profesionalisme, komunikasi, keselamatan dan kesihatan, keusahawanan, pengurusan keselamatan dan risiko, pengurusan taman tema dan pengurusan risiko juga diterapkan dalam program ini. Program diploma ini ditawarkan selama enam (6) semester termasuk latihan industri berstruktur pada semester akhir bertujuan meningkatkan kemahiran dan kecekapan pelajar serta membolehkan mereka memasuki dan berfungsi dengan berkesan dalam pasaran kerja sebaik sahaja tamat pengajian. 

 

2.            SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini

http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik

3.            PROGRAMME AIMS

Diploma in Tourism Management graduates in Polytechnic Ministry of Education will have knowledge, technical skills and attitude to adapt themselves with new technological advancement and challenges in tourism fields.

 

4.            PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi

 

5.            PROSPEK KERJAYA

 

·                     Pegawai Pelancongan

·                     Pegawai/Pembantu Taman Tema

·                     Pegawai Interpretasi Alam

·                     Penyelia Taman Tema

·                     Penyelia Perjalanan dan Pelancongan

·                     Penyelia Kemudahan Rekreasi / Jurulatih Rekreasi

·                     Perunding Jualan dan Pemasaran Pelancongan

·                     Perunding Pembangunan Pakej Perjalanan

·                     Pegawai Tempahan & Tiketan

·                     Penyelia / Penyelaras Pengurusan Acara

·                     Usahawan dalam Perniagaan Pelancongan, Perjalanan dan Lawatan

·                     Penyelia Program Pelancongan / Pengajar / Fasilitator

·                     Ketua lawatan

 

 

 

 

 

 

 

 

6.            SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN

            (DUP)

 

Nama: Faizah Binti Yusof

Ketua Program DH44 

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 
 

    

 

 

Nama: Sharifuddin bin Mohd Yusof

Pensyarah DH48

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Noni Lela Hayati Binti Ayob

Pensyarah DH48

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 
Description: C:\Users\user\Desktop\IMG-20200510-WA0006.jpg

Nama: Azuan Binti Alias

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Siti Aishah Binti Abd. Kadir

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Muaini Hanik Zunairah Binti

             Haron

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

 

Nama: Rohayatul Akma Binti Abu Bakar

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

 

Nama: Ruhana wati Binti Iran

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Rumizi Binti Abdul Manaf

Pensyarah DH41

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Senarai Semak Pengurusan Acara

E-mel Cetak
User Rating:  / 3
PoorBest 

Pengenalan

Diploma Pengurusan Acara (DEV) merupakan salah satu program sepenuh masa di Jabatan Pengurusan Pelancongan dan Hospitaliti, Politeknik Merlimau Melaka iaitu selama 6 semester termasuklah latihan industri yang dijalankan di semester akhir. Bagi melengkapkan pengajian, pelajar-pelajar ini diwajibkan mengambil kursus-kursus praktikal dalam mengendalikan sesuatu acara, antaranya ialah kursus DTE10073 – Introduction to Event Management, DTE30163 – MICE, DTE30114 – Event Design, DTE40134 Event Fundraising and Sponsorship, DTE40144 – Event Planning & DTE50154 – Event project.

Memandangkan setiap semester, pelajar-pelajar ini perlu mengendalikan dan menguruskan acara, satu senarai semak jawatankuasa pengurusan acara dibangunkan untuk memberi  kemudahan kepada pelajar di dalam mengenalpasti skop tugas masing-masing agar acara dapat  dilaksanakan dengan lancar dan lebih sistematik. Senarai semak ini juga boleh digunakan oleh semua pelajar dan pensyarah PMM bagi membantu di dalam mengendalikan sebarang acara.
 
Disediakan oleh:

1.    Azlinda Bt Ahmad (JPH )
2.    Siti Aishah Bt Abd Kadir (JPH)
3.    Masitah binti Zulkapli (JPH)


Sila pilih jawatankuasa seperti dibawah:

Senarai semak PENGARAH PROGRAM

Senarai semak TIMBALAN PENGARAH PROGRAM

Senarai semak PENGURUS LANTAI

Senarai semak SETIAUSAHA

Senarai semak BENDAHARI

Senarai semak PENGURUS PENTAS

Senarai semak JAWATANKUASA: TEMPAT DAN LOGISTIK

Senarai semak JAWATANKUASA PROTOKOL DAN SAMBUTAN

Senarai semak JAWATANKUASA: PENDAFTARAN

Senarai semak JAWATANKUASA: JAMUAN

Senarai semak JAWATANKUASA: CENDERAHATI DAN HADIAH

Senarai semak JAWATANKUASA: MULTIMEDIA DAN TEKNIKAL

Senarai semak JAWATANKUASA: AKTIVITI

Senarai semak JAWATANKUASA: DEKORASI

Senarai semak JAWATANKUASA: PERASMIAN

Senarai semak JAWATANKUASA: PEMASARAN

Senarai semak JAWATANKUASA: PENGACARA MAJLIS

Senarai semak JAWATANKUASA: PEMBACA DOA