Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Politeknik Merlimau Melaka

Font Size

SCREEN

Profile

Tetapan
 
 
 
 
 
 
 
 

E-Pembelajaran

E-mel Cetak
User Rating:  / 2
PoorBest 

PENGENALAN
 
CeLT (Center for e-Learning& Teaching) adalah nama khas bagi Unit Pembelajaran Digital di bawah Bahagian Instruksional dan Pembelajaran Digital, Jabatan Pendidikan Politeknik, Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia. CeLT di wujudkan untuk membantu memperkasakan agenda e-Pembelajaran Negara khas untuk kesemua Politeknik Malaysia.  

Carta Organisasi Unit E-Pembelajaran Politeknik Merlimau Melaka klik sini.
 
CURRICULUM INFORMATION DOCUMENT ONLINE SYSTEM (CIDOS)

Adalah merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh Unit Pembelajaran Digital di bawah Bahagian Instruksional dan Pembelajaran Digital, Jabatan Pendidikan Politeknik sebagai medium interaksi antara pensyarah dan pelajar Politeknik. Menyediakan platform untuk menyimpan, memapar, menyedia maklumat pengajaran dan pembelajaran yang boleh dikongsi dengan tepat secara berpusat. (www.portal.cidos.edu.my)

Pautan ke CIDOS Politeknik Merlimau klik sini.

eDOLA

The Center for eLearning and Teaching (CeLT) bertanggungjawab untuk membangun dan menggunakan kandungan eLearning dalam usaha untuk mengubah amalan pengajaran dan pembelajaran di semua institusi Politeknik MOHE.

Syarat-syarat penyertaan eDola (klik sini)

Pautan yang berkaitan :

  1. a)eConvergence 2015  2016  2017
  2. b)EMCC 2015  2016  2017
  3. c)TVET Tunes  2017

Technology Enable Collaborative Classrooms (TECC)

TECC atau Technology Enable Collaborative Classrooms adalah ruang pembelajaran abad ke-21 yang diperkenalkan di dalam bidang pengajaran dan pembelajaran Politeknik Malaysia. A TECC terdiri daripada beberapa alat teknologi asas yang HARUS digunakan untuk membantu dan meningkatkan instruksi diamalkan melalui penggunaan penyelidikan, persembahan, dan teknologi kolaboratif. TECC dikonseptualisasikan untuk menjadi ruang pembelajaran masa depan, oleh itu metodologi pembelajaran MUST berbeza daripada metodologi pembelajaran lain yang diamalkan dalam institusi. Sekurang-kurangnya satu persekitaran TECC disediakan / akan diberikan kepada setiap institusi Politeknik Malaysia dalam tempoh 2015-2018.

Pautan yang berkaitan:

  1. a) Pautan ke jadual penggunaan TECC
  2. b) Pautan ke video TECC

MOOC

POLITEKNIK MALAYSIA MOOC  telah ditubuhkan bagi memberikan maklumat terkini mengenai isu e-Pembelajaran di dalam dan di luar negara, serta hebahan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan e-Pembelajaran. Di politeknik, jawatan kuasa e-Pembelajaran ditubuhkan bagi membantu melaksanakan tugas-tugas berikut :
i. Merancang pembangunan e-Pembelajaran di Peringkat Politeknik
ii. Menubuhkan jawatan kuasa e-Pembelajaran Politeknik
iii. Menyelia perjalanan pembangunan e-Pembelajaran
iv. Menyelaras pembangunan dan penghasilan e-Pembelajaran
v. Menyelia dan membimbing pembangunan bahan di Politeknik
vi. Melapor pencapaian indeks pembangunan e-Pembelajaran (BLX-Blended Learning Index)
vii. Mewujudkan kolaborasi di antara Politeknik, Industri dan IPT dalam pembangunan bahan e-Pembelajaran
viii. Membudayakan penggunaan e-Pembelajaran di Politeknik

Pautan ke MOOC Politeknik Merlimau klik sini.

PoliTV

Politeknik Malaysia TV atau PoliTV adalah satu saluran dalam talian yang membawa berita menarik dari Politeknik Malaysia kepada semua orang terutama pihak berkepentingan kami. Projek PoliTV adalah perintis dan kolaboratif yang didorong oleh aktiviti yang merancang untuk menyatukan semua tiga puluh empat institusi di seluruh negara dengan menggunakan strategi sinergi dalam mencapai matlamat yang sama iaitu untuk mempromosikan dan menonjolkan Pendidikan dan Latihan Vokasional Teknikal (TVET). Matlamat utama projek adalah untuk memberi peluang kepada pelajar dan pendidik untuk merancang, membangun dan berkongsi bit berita dari tempat mereka di dalam negara dan membentangkannya melalui WWW.

Kategori video PoliTV PMM :

  1. a) video pelaporan PMM
  2. b)video PdP PMM
  3. c) video VR 360 PMM

    Klik sini untuk ke senarai video