Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Politeknik Merlimau Melaka

Font Size

SCREEN

Profile

Tetapan
 
 
 

Pengumuman

Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my


Jika anda terlupa katalaluan Sistem SPMP sila emelkan nama, no.KP dan No. Pendaftaran pelajar ke webmaster[@]pmm.edu.my


Teja Suite Politeknik Merlimau

BOOK NOW !

Makluman penempahan untuk penginapan Teja Suite Politeknik Merlimau sila hubungi :

CALL : 06-2636687
EXT : 7022

Or you can call Teja Suite representative at : 016 - 6976016 (Pn. Nurul Izzati Binti Abu Bakar)


Layari Facebook Politeknik Merlimau.Tinggalkan jejak anda dengan "like"

Klik sini


Makluman Penting Pelajar : Bagi memudahkan sebarang urusan pertanyaan berkenaan pendaftaran pelajar baharu dan senior dan perkara berkaitan pelajar yang lain, sila hubungi:

Tel : 06-2636687
Hotline HEP PMM 011-56944427
Fax : 06-2636678
Email : jhep[@]pmm.edu.my



 
 
 
 
 
 

Mengenai Kami


PENGENALAN

Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti, Politeknik Merlimau Melaka terdiri daripada gabungan 5 program pengajian iaitu Diploma Pengurusan Pelancongan (DUP), Diploma Pengurusan Acara (DEV), Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal (DHF), Diploma Pengurusan Hotel (DHM) dan Diploma Seni Kulinari (DCC).

    Jabatan ini diterajui oleh Encik Khairulazam Bin Annuar sebagai Ketua Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti dan dibantu oleh 5 orang Ketua Program iaitu Puan Faizah Binti Yusof (Kpro DUP), Encik Ismail Bin Mohamad (Kpro DEV), Puan Norzehan Binti Mohd Fadzli (Kpro DHF), Puan Azian Binti Ismail (Kpro DHM) dan Encik Abdul Razak Bin Wari (Kpro DCC). Jabatan ini  juga terdiri daripada 51 orang kakitangan yang terdiri daripada pensyarah  gred DH48, DH44 dan DH41 dan 2 orang staf sokongan. Jumlah keseluruhan pelajar daripada kesemua program adalah seramai 1093 orang (sesi Disember 2019).


PROGRAM PENGAJIAN YANG DITAWARKAN

Program Pengajian

Tempoh Pengajian

No Akreditasi

Diploma Pengurusan Pelancongan

3 Tahun (6 semester)

 MQA/FA3089

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal

3 Tahun (6 semester)

 MQA/FA1765

Diploma Pengurusan Acara

3 Tahun (6 semester)

 MQA/FA1766

Diploma Pengurusan Hotel

3 Tahun (6 semester)

MQA/PA7620

Diploma Seni Kulinari

3 Tahun (6 semester)

 


KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN

BIL

FASILITI

KUANTITI

KAPASITI

1.

Bilik Kuliah

8

40

2.

Dewan Kuliah

1

110

3.

Bilik Mesyuarat

1

40

4.

Bilik Perbincangan

1

20

5.

Restoran Kristal

1

100

6.

Anjung Sutera

1

10

8.

Bilik Pensyarah (Aras Bawah)

1

20

9.

Bilik Pensyarah (Aras 1)

1

20

10.

Bilik CRS

1

40

14.

Mock Office

1

40

15.

Housekeeping & Laundry

1

40

16.

Mock Restaurant

1

40

17.

Fasiliti Rekreasi

3

18

Makmal Kulinari

4

20

19.

Surau

2

5


PERSEKITARAN JABATAN

 sekitarjph2018

Carta Organisasi

CARTA ORGANISASI JABATAN PELANCONGAN DAN HOSPITALITI Klik sini

Diploma Pengurusan Pelancongan(DUP)


PENGENALAN

Diploma Pengurusan Pelancongan dibangunkan khusus dengan menyediakan struktur pengajian dalam bidang pelancongan secara menyeluruh. Antara kandungan pengajian dan aktiviti kompetensi yang diperkenalkan dalam program ini ialah  seperti Operasi Perjalanan dan Pelancongan, Pengurusan Taman & Rekreasi, Pengurusan Kemudahan, Pengurusan Acara, Pelancongan Rekreasi, Pengurusan Kaunter hadapan dan Perkhidmatan Interpretasi Pelawat. Kompetensi asas lain dalam industri pelancongan seperti asas pelancongan dan hospitaliti, pembangunan profesionalisme, komunikasi, keselamatan dan kesihatan, keusahawanan, pengurusan keselamatan dan risiko, pengurusan taman tema dan pengurusan risiko juga diterapkan dalam program ini. Program diploma ini ditawarkan selama enam (6) semester termasuk latihan industri berstruktur pada semester akhir bertujuan meningkatkan kemahiran dan kecekapan pelajar serta membolehkan mereka memasuki dan berfungsi dengan berkesan dalam pasaran kerja sebaik sahaja tamat pengajian. 

SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Diploma in Tourism Management graduates in Polytechnic Ministry of Education will have knowledge, technical skills and attitude to adapt themselves with new technological advancement and challenges in tourism fields.


PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Tourism Management programme shall produce semi-professionals who are:
PEO 1: Tourism Executives who apply basic knowledge, understanding and tourism operational principles in providing solutions for tourism issues and challenges.
PEO 2: Tourism Executives who apply a specific level of practical skills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in tourism industry.
PEO 3: Tourism Executives who alternately adopt either the role of a leader or a team member and communicate effectively in assisting and providing comprehensive and sustainable solution in tourism workplaces.
PEO 4: Tourism Executives who enterprisingly acquire new knowledge and entrepreneurial skills for career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.

 

PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi


PROSPEK KERJAYA

•    Pegawai Pelancongan
•    Pegawai/Pembantu Taman Tema
•    Pegawai Interpretasi Alam
•    Penyelia Taman Tema
•    Penyelia Perjalanan dan Pelancongan
•    Penyelia Kemudahan Rekreasi / Jurulatih Rekreasi
•    Perunding Jualan dan Pemasaran Pelancongan
•    Perunding Pembangunan Pakej Perjalanan
•    Pegawai Tempahan & Tiketan
•    Penyelia / Penyelaras Pengurusan Acara
•    Usahawan dalam Perniagaan Pelancongan, Perjalanan dan Lawatan
•    Penyelia Program Pelancongan / Pengajar / Fasilitator
•    Ketua lawatan


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN

pelancongan


 

Seterusnya..

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal(DHF)


PENGENALAN

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal memberi tumpuan ke arah pembangunan pengetahuan dan pelaksanaan amalan halal dalam operasi dan pengurusan perkhidmatan makanan serta menyediakan perkhidmatan terbaik kepada tetamu. Program pendidikan ini dibangunkan berdasarkan standard industri pengetahuan dan kompetensi halal bagi graduan politeknik. Perkhidmatan Makanan Halal adalah disiplin pengajian yang memerlukan graduan mampu menunjukkan pengetahuan, kefahaman dan kebolehan dalam menyediakan perkhidmatan makanan yang sangat baik serta memastikan amalan halal dimasukkan dalam keseluruhan proses perkhidmatan makanan dan pengeluaran makanan. Pengetahuan dan kecekapan akademik industri interdisipliner seperti asas perkhidmatan makanan, operasi hotel, perkhidmatan katering dan kecekapan perkhidmatan makanan yang berkaitan disampaikan berdasarkan amalan halal.
 
Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal adalah program sepenuh masa tiga tahun yang terdiri daripada enam kursus semester dengan satu semester sepenuh latihan industri. Pelajar bersedia untuk peranan masa depan mereka dalam ekonomi dengan membina asas kukuh dalam pengetahuan perindustrian perhotelan dan kemahiran penting yang berkaitan dengan pelbagai bidang industri perkhidmatan makanan halal.


SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Diploma lepasan Perkhidmatan Makanan Amalan Halal di Politeknik, Kementerian Pendidikan Malaysia akan memperoleh pengetahuan, kecekapan, sikap profesional dan kebolehan yang diperlukan dalam produk makanan halal dan perdagangan makanan di Malaysia.

 

PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Foodservice Halal Practice programme will produce semi-professional who are :
PEO 1: Foodservice Executives who apply fundamental knowledge, understanding and operational principles through halal practice in providing solution for foodservice issues and challenges
PEO 2: Foodservice Executives who apply a specific level of practicalskills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in foodservice operations
PEO 3: Foodservice Executives who alternately adopt the roles of a leader and a team member, and able to communicate effectively in assisting and providing creative solution for halal foodservice operations
PEO 4: Foodservice Executives who enterprisingly acquired new knowledge and entrepreneurialskillsfor career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.


PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi

 

PROSPEK KERJAYA

Diploma dalam Perkhidmatan Makanan Amalan Halal menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan bersepadu dalam industri perkhidmatan makanan halal. Mereka juga akan dapat memohon pekerjaan dalam pengeluaran makanan halal, perkhidmatan makanan halal atau sektor pengeluaran makanan halal. Terdapat banyak laluan karir yang mungkin seperti:
 
•    Penyelia Makanan & Minuman
•    Penyelia Runcit Makanan
•    Penyelia Restoran
•    Eksekutif Halal
•    Usahawan dalam Industri Perkhidmatan Makanan
•    Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27
•    Pegawai Penguatkuasa Halal
•    Eksekutif dalam Industri Perkhidmatan Makanan
•    Foodservice Personel
•    Pengawai Kualiti Makanan dan Minuman
•    Pegawai Jaminan Kualiti Makanan dan Minuman


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PERKHIDMATAN MAKANAN (AMALAN HALAL)

amalan halal

Diploma Pengurusan Acara(DEV)


PENGENALAN

Diploma Pengurusan Acara yang distruktur adalah untuk mendidik dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang komprehensif dalam bidang industri acara seperti pentadbiran, operasi, pemasaran, pengurusan risiko dan pelaksanaan projek. Aspek-aspek asas dalam pelancongan dan perhotelan, pembangunan profesional, pembangunan keusahawanan serta elemen hijau juga ditekankan dalam program ini yang diterjemahkan dalam pelaksanaan acara melalui pemikiran kreatif untuk mencapai hasil pembelajaran yang telah ditentukan selari dengan industri acara.

Diploma Pengurusan Acara adalah program sepenuh masa selama tiga tahun (enam semester) termasuk latihan industri selama enam bulan. Program ini merangkumi spektrum kompetensi dan keupayaan yang berkaitan industri dengan pekerjaan berkemahiran separa profesional disamping pengalaman latihan industri yang berstruktur untuk menghasilkan pelajar yang kompeten dalam industri ini. Graduan yang dihasilkan mempunyai keupayaan untuk menggunakan pengetahuan dan kecekapan, inovatif, kreatif dan responsif untuk menghadapi pelbagai cabaran di tempat kerja yang sebenar.

SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Graduan Diploma Pengurusan Acara Politeknik, Kementerian Pendidikan Tinggi akan diterapkan dengan pengetahuan, kemahiran teknikal dan sikap untuk menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi baru dan cabaran dalam bidang pengurusan acara.


PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Event Management programme shall produce semi-professionals who are:
PEO 1: Event Organizer who apply basic knowledge, understanding and operational principles of event in providing solution for event issues and challenges.
PEO 2: Event Organizer who apply a specific level of practical skills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in event industry.
PEO 3: Event Organizer who alternately adopt either the role of a leader or a team member and communicate effectively in assisting and providing creative solution for event industries.
PEO 4: Event Organizer who enterprisingly acquire new knowledge and entrepreneurial skills for career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.



PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi

 

PROSPEK KERJAYA

Potensi kerjaya yang ditawarkan dalam program ini termasuklah bidang acara dalam industri perhotelan dan pelancongan, agensi pengiklanan, firma perhubngan awam, news media, event company, Penganjur Persidangan Profesional (PCO) dan Penganjur Pameran Profesional (PEO). Pekerjaan yang berpotensi termasuklah :
    
•    Sponsorship Coordinator
•    Community Relations Supervisor / Coordinator
•    Event Executive Assistant
•    Program Coordinator / Supervisor
•    MICE planner / Conference Planner / Convention Planner
•    Event Operation Supervisor / Coordinator
•    Marketing Coordinator
•    Special Events Planner


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN ACARA

pengurusan acara

Klik sini untuk Buku Panduan Event Project.

Seterusnya..

Diploma Pengurusan Hotel(DHM)


PENGENALAN


Diploma in Hotel Management is a field which covers study of hotel operation, hospitality services, and management. This is one of the educational programmes which is developed based on the body of knowledge on the tourism competency standards for polytechnic graduates. Diploma in Hotel Management consists of hotel operation, which requires graduates to be able to demonstrate knowledge, understanding and abilities in the inter-disciplinary hotel operation areas by exercising their academic knowledge and competencies as well as providing excellent services to guests.

The curriculum for this programme has been created to be aligned with current needs of the industry. The students enrolled in this programme will see that the programme is completely innovative, unique, and different from the conventional approach where they will not just work while studying but experience an authentic working environment while being coached by the industry experts. The facilities available will ensure the student will meet the industry’s demand for well-rounded graduates with technical and interpersonal skills.


SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Diploma in Hotel Management graduates in Polytechnics, Ministry of Education will have a broad- based knowledge, advanced technical skills, practice proper ethics and able to adapt themselves to new technologies and challenges in hotel management industry’s business and entrepreneurial development.

 

PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Hotel Management programme will produce semi-professionals who are:
PEO1: Hotel Executives who apply fundamental hotel operation knowledge and principles in providing solution for hospitality issues and challenges
PEO2: Hotel Executives who apply a specific level of practical skills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in hospitality industry
PEO3: Hotel Executives who alternately adopt the roles of a leader and team member, and able to communicate effectively in assisting and providing creative solution for hospitality industry
PEO4: Hotel Executives who enterprisingly acquired new knowledge and entrepreneurial skills for career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.

 

PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi


PROSPEK KERJAYA

This programme provides the knowledge and skills in hotel management with a broad understanding of hotel industry. The knowledge and skills that the students acquire from the programme will enable them to acquire middle management post such as:-

•    Commis               
•    Housekeeping Attendant
•    Catering Assistant           
•    Clerical Assistant
•    Cook                   
•    Bell Desk Attendant
•    Patissier               
•    Porter
•    Chef de Partie               
•    Telephone Operator
•    Bus Person               
•    Reservationist
•    Food & Beverage Attendant       
•    Receptionist
•    Bar Attendant               
•    Night Auditor
•    Host/Hostess                 
•    Cashier
•    Public Area Cleaner           
•    Concierge
•    Laundry  Attendant


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN HOTEL


pengurusan hotel


 

Diploma Seni Kulinari(DCC)


PENGENALAN


Diploma Seni Kulinari adalah memberi tumpuan kepada amalan penyediaan, memasak dan seni persembahan makanan. Perkataan ‘kulinari’ ditakrifkan sebagai perkara yang berkaitan dengan, atau berkaitan dengan masakan, pengetahuan sains makanan, pemahaman pemakanan dan persembahan makanan. Program ini disesuaikan untuk memenuhi keperluan industri, mematuhi kepada piawaian kecemerlangan politeknik, menghasilkan graduan yang kompeten dan berkemahiran tinggi. Program ini memerlukan keupayaan para pelajar untuk menunjukkan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran dalam pengetahuan dan kemahiran akademik disiplin masakan yang berkisar dari perancangan menu, masakan, trend masakan semasa, perkhidmatan pelanggan yang cemerlang dan keusahawanan.

Diploma Seni Kulinari adalah program sepenuh masa tiga (3) tahun yang terdiri daripada lima (5) semester pengajian dengan satu (1) semester latihan industri. Pelajar bersedia untuk peranan masa depan mereka dalam ekonomi dengan membina asas yang kukuh dalam pengetahuan seni kulinari dan kemahiran penting yang berkaitan dengan pelbagai industri pelancongan dan perhotelan.


SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik


PROGRAMME AIMS

Program ini mempercayai bahawa setiap individu mempunyai potensi dan bertujuan untuk memupuk pelbagai kemahiran dan eksekutif masakan kreatif untuk menyokong aspirasi negara untuk menjadi destinasi pelancongan dan budaya kelas dunia

 

PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)

The Diploma in Hotel Management programme will produce semi-professionals who are:
PEO1: Hotel Executives who apply fundamental hotel operation knowledge and principles in providing solution for hospitality issues and challenges
PEO2: Hotel Executives who apply a specific level of practical skills, procedures, digital applications and numerical data to perform related tasks in hospitality industry
PEO3: Hotel Executives who alternately adopt the roles of a leader and team member, and able to communicate effectively in assisting and providing creative solution for hospitality industry
PEO4: Hotel Executives who enterprisingly acquired new knowledge and entrepreneurial skills for career advancement and complying with organizational and professional ethics in work and social environment.

 

PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi


PROSPEK KERJAYA

Diploma Seni Kulinari menyediakan pengetahuan dalam kulinari yang boleh digunakan untuk pelbagai kerjaya dalam pelbagai jenis kulinari dan hospitaliti termasuk hotel, restoran, perniagaan katering dan pelayaran kapal persiaran.

Pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran kerjaya seperti: -

a.    Chef
b.    Jurumasak
c.    Katering
d.    Pembekal Makanan
e.    Chef Restoran
f.    Chef Fine Dining Restoran
g.    Chef Kafetaria
h.    Chef Pastri
i.    Chef Bakeri
j.    Chef Peribadi
k.    Kitchen Artist
l.    Penyelaras Dapur
m.    Pengajar Kulinari
n.    Pembantu Dapur
o.    Usahawan 
p.    Pengarang Buku Masakkan
q.    Penyelian Banquet
r.    Penyelia Food and Beverage
s.    Penolong Pengurus Dapur


SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA SENI KULINARI


kulinari


 

Aktiviti

Lihat aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan oleh Jabatan Pelancongan Dan Hospitaliti: *Terkini!
Aktiviti 2020
Aktiviti 2019
Aktiviti 2017


Sistem e-Aktiviti Staf JPH PMM @ Pergerakan Pegawai JPH PMM Klik sini.



1.            PENGENALAN

Diploma Pengurusan Pelancongan dibangunkan khusus dengan menyediakan struktur pengajian dalam bidang pelancongan secara menyeluruh. Antara kandungan pengajian dan aktiviti kompetensi yang diperkenalkan dalam program ini ialah  seperti Operasi Perjalanan dan Pelancongan, Pengurusan Taman & Rekreasi, Pengurusan Kemudahan, Pengurusan Acara, Pelancongan Rekreasi, Pengurusan Kaunter hadapan dan Perkhidmatan Interpretasi Pelawat. Kompetensi asas lain dalam industri pelancongan seperti asas pelancongan dan hospitaliti, pembangunan profesionalisme, komunikasi, keselamatan dan kesihatan, keusahawanan, pengurusan keselamatan dan risiko, pengurusan taman tema dan pengurusan risiko juga diterapkan dalam program ini. Program diploma ini ditawarkan selama enam (6) semester termasuk latihan industri berstruktur pada semester akhir bertujuan meningkatkan kemahiran dan kecekapan pelajar serta membolehkan mereka memasuki dan berfungsi dengan berkesan dalam pasaran kerja sebaik sahaja tamat pengajian. 

 

2.            SYARAT KEMASUKAN

Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini

http://www.mypolycc.edu.my/index.php/program/sepenuh-masa/diploma/politeknik

3.            PROGRAMME AIMS

Diploma in Tourism Management graduates in Polytechnic Ministry of Education will have knowledge, technical skills and attitude to adapt themselves with new technological advancement and challenges in tourism fields.

 

4.            PROGRAMME HANDBOOK

Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi

 

5.            PROSPEK KERJAYA

 

·                     Pegawai Pelancongan

·                     Pegawai/Pembantu Taman Tema

·                     Pegawai Interpretasi Alam

·                     Penyelia Taman Tema

·                     Penyelia Perjalanan dan Pelancongan

·                     Penyelia Kemudahan Rekreasi / Jurulatih Rekreasi

·                     Perunding Jualan dan Pemasaran Pelancongan

·                     Perunding Pembangunan Pakej Perjalanan

·                     Pegawai Tempahan & Tiketan

·                     Penyelia / Penyelaras Pengurusan Acara

·                     Usahawan dalam Perniagaan Pelancongan, Perjalanan dan Lawatan

·                     Penyelia Program Pelancongan / Pengajar / Fasilitator

·                     Ketua lawatan

 

 

 

 

 

 

 

 

6.            SENARAI PENSYARAH PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN

            (DUP)

 

Nama: Faizah Binti Yusof

Ketua Program DH44 

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 
 

    

 

 

Nama: Sharifuddin bin Mohd Yusof

Pensyarah DH48

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Noni Lela Hayati Binti Ayob

Pensyarah DH48

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 
Description: C:\Users\user\Desktop\IMG-20200510-WA0006.jpg

Nama: Azuan Binti Alias

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Siti Aishah Binti Abd. Kadir

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Muaini Hanik Zunairah Binti

             Haron

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

 

Nama: Rohayatul Akma Binti Abu Bakar

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

 

Nama: Ruhana wati Binti Iran

Pensyarah DH44

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

Nama: Rumizi Binti Abdul Manaf

Pensyarah DH41

Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Hubungi Kami Di Jabatan Pelancongan Dan Hospitaliti

E-mel Cetak
User Rating:  / 35
PoorBest 

Ketua Jabatan Pelancongan Dan Hospitaliti
Politeknik Merlimau

Karung Berkunci 1031,
Pejabat Pos Merlimau,
77300 Merlimau Melaka.

Tel : 06-2636687
Fax : 06-2636678

Email : webmaster[@]pmm.edu.my